Followers

Tuesday, 24 July 2012

tiada tajuk..

salam.. morning.. eh darh morning taw.. g larh tengok jam dekat rumah awak.. hehe.. sekarang nie jam telah menunjukkan pukol 3.26 minit pagi.. kenapa dan mengapa saya update blog di awal pagi sebegini?? opps tiada jawapan.. hehe.. darh p0wn masuk hari yang kelima berpuasa.. so, macam mana hari anda hari ini?? (eh!! ayat baku ke apa nie??)..


ok then, sebenarnya aq baru jerk lepas bersahur.. awal giler kn?? p awal nie xdehal segiler cam aq.. korunk paham x ayat nie?? mesti x kan.. haha.. sebenarnya tgah xde idea nk meng'update' blog nie.. tp kan, tbe2 ada orang bertanya, ("eh, xupdate blog kew??) wow, teruja sekejap.. ada jugak ke orang yang baca blog i nie?? (xpayah nak I sangat lah k)..


alamak, apa nak cakap nie erk?? eh apa nak taip nie erk?? ok cm nie, sebenarnya aq sedang mengalami INSOMNIA.. betul x ejaan nie erk?? erm betul larh nie kowt.. ntah larh sejak akhir2, susah betul mata nak lelap.. lau nak mimpi lagi larh kn.. rasa cm darh bertahun aq xmimpi.. haha.. lau mengikut apa yang aku baca tadi, nie larh permulaan insomnia iaitu sukar untuk mula tidur.. so dalam perkiraan, untuk hari ini, aku baru terlelap dalam sejam kowt.. haha.. so ntah pukul bapa aq nk tidur lak nie.. 



cam ni agaknya aku kan..

setelah aq duk search2 sal insomnia nie, aq terjumpa larh pelbagai jenis cara tuk hilangkan insomnia nie.. hehe.. mei larh kte share2, maner larh taw kn korunk p0wn mengalami situasi cam aku skunk nie.. 

  1. rajin2kan diri untuk berolahraga.. (wah, lamanya xg berjoging)..
  2. jangan mengambil makanan yang berat sebelum waktu tidur.. sebab nanti time nak tidur confirm perut akan rasa xselesa..
  3. hilangkan segala kerisauan atau dengan kata lain ke'semak'an dalam fikiran anda..
  4. mandi atau berendam dengan air panas 30 minit or sejam b4 anda melelapkan mata..
  5. menggunakan katil atau tempat tidur hanya untuk tidur dan elakkan melakukan xtvt lain di kawasan tidur anda..
  6. stop dari melakukan aktivit lain seperti membaca buku, menonton tv b4 sejam anda hendak tidur..
 cukup larh kot tips2 untuk tidur yang sangat lena nie daripada minah kn2?? haha.. so, sape2 yang ada masalah nk tidur 2, mungkin ley lak try tips2 nie.. hah jangan tidur sampai xsedar nk sahur pagi2, sudah lah kan.. hehe.. 

nota terajang: selamat tidur.. :))

2 comments:

  1. wah suda update lorh!
    tapi y xder tajuk? hihi..
    ni nape ttba kna insomnia?
    akk plak jnis yg xley tdo lmbat.,. hhi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. erm tajuk lom smpat reka, p tgn darh gtal..
      kte lau darh tdow, then terjaga, so nk tdow smule 2 mmg susah.. ish.. grr..

      Delete